Kuih ini terdiri daripada dua lapisan yang dikukus iaitu lapisan beras pulut dan lapisan kastard pantan. * 1 cawan tepung beras * 3 cawan air (2 cawan air+1 cawan air daun pandan) * sedikit pewarna hijau pandan *. Cara membuat bahagian luar ( warna hijau ):
Jika mahu buat kuih berwarna, tambahkan sedikit pewarna makanan. Ia berbentuk bujur dan mempunyai inti kelapa manis. Resipi aneka pilihan kuih muih tempatan . Kuih lompat tikam untuk warna hijau: Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. * 1 cawan tepung beras * 3 cawan air (2 cawan air+1 cawan air daun pandan) * sedikit pewarna hijau pandan *. Tuangkan adunan yang berwarna hijau tadi memenuhi 3/4 acuan kuih lompang. Resepi kuih nona manis yg lembut, harum dan menarik rupa bentuknya. Kuih peria secara tradisi menggunakan daun dari pokok pandan bagi memberi warna hijau.
Dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan.
Bahagian luar yg hijau rasanya manis, dan dilengkapi bahagian dalam berwarna putih lemak . 1 1/2 cawan santan cair; Tuangkan adunan yang berwarna hijau tadi memenuhi 3/4 acuan kuih lompang. Kuih lompat tikam untuk warna hijau: Ia berbentuk bujur dan mempunyai inti kelapa manis. * 1 cawan tepung beras * 3 cawan air (2 cawan air+1 cawan air daun pandan) * sedikit pewarna hijau pandan *. Jika mahu buat kuih berwarna, tambahkan sedikit pewarna makanan. Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Kuih ini terdiri daripada dua lapisan yang dikukus iaitu lapisan beras pulut dan lapisan kastard pantan. Resepi kuih nona manis yg lembut, harum dan menarik rupa bentuknya.
Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. Kuih peria secara tradisi menggunakan daun dari pokok pandan bagi memberi warna hijau. Ia berbentuk bujur dan mempunyai inti kelapa manis. Resepi kuih nona manis yg lembut, harum dan menarik rupa bentuknya.
* 1 cawan tepung beras * 3 cawan air (2 cawan air+1 cawan air daun pandan) * sedikit pewarna hijau pandan *. Dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan. Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. Kuih ini terdiri daripada dua lapisan yang dikukus iaitu lapisan beras pulut dan lapisan kastard pantan. 1 1/2 cawan santan cair;
Dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan.
Bahagian luar yg hijau rasanya manis, dan dilengkapi bahagian dalam berwarna putih lemak . Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Jika mahu buat kuih berwarna, tambahkan sedikit pewarna makanan. Dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan. Kuih ini terdiri daripada dua lapisan yang dikukus iaitu lapisan beras pulut dan lapisan kastard pantan. Cara buat kuih nona manis yang sedap. Resepi kuih nona manis yg lembut, harum dan menarik rupa bentuknya. Ia berbentuk bujur dan mempunyai inti kelapa manis. * 1 cawan tepung beras * 3 cawan air (2 cawan air+1 cawan air daun pandan) * sedikit pewarna hijau pandan *. Ia merupakan kuih yang berwarna hijau dengan rasa inti kelapa yang manis dan merupakan salah satu kuih tradisional yang popular. Bahan lapisan bawah hijau : Tuangkan adunan yang berwarna hijau tadi memenuhi 3/4 acuan kuih lompang. Tuangkan adunan yang berwarna hijau tadi memenuhi 3/4 acuan kuih lompang.
Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Kuih ini terdiri daripada dua lapisan yang dikukus iaitu lapisan beras pulut dan lapisan kastard pantan.
Tuangkan adunan yang berwarna hijau tadi memenuhi 3/4 acuan kuih lompang. Kuih ini terdiri daripada dua lapisan yang dikukus iaitu lapisan beras pulut dan lapisan kastard pantan. Jika mahu buat kuih berwarna, tambahkan sedikit pewarna makanan. Kuih peria secara tradisi menggunakan daun dari pokok pandan bagi memberi warna hijau. * 1 cawan tepung beras * 3 cawan air (2 cawan air+1 cawan air daun pandan) * sedikit pewarna hijau pandan *. Dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan. Resepi kuih nona manis yg lembut, harum dan menarik rupa bentuknya. Bahan lapisan bawah hijau : Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. Cara buat kuih nona manis yang sedap. Ia merupakan kuih yang berwarna hijau dengan rasa inti kelapa yang manis dan merupakan salah satu kuih tradisional yang popular.
Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau.
Ia berbentuk bujur dan mempunyai inti kelapa manis. Resepi kuih nona manis yg lembut, harum dan menarik rupa bentuknya. Kuih ini terdiri daripada dua lapisan yang dikukus iaitu lapisan beras pulut dan lapisan kastard pantan. Kuih peria secara tradisi menggunakan daun dari pokok pandan bagi memberi warna hijau. Dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan. Cara buat kuih nona manis yang sedap. Bahagian luar yg hijau rasanya manis, dan dilengkapi bahagian dalam berwarna putih lemak . 1 1/2 cawan santan cair; Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. Cara membuat bahagian luar ( warna hijau ): Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. * 1 cawan tepung beras * 3 cawan air (2 cawan air+1 cawan air daun pandan) * sedikit pewarna hijau pandan *. Tuangkan adunan yang berwarna hijau tadi memenuhi 3/4 acuan kuih lompang. Jika mahu buat kuih berwarna, tambahkan sedikit pewarna makanan.
Resepi Kuih Warna Hijau : Resepi Kuih Lopes Tradisional Yang Sedap The Resepi. Ia berbentuk bujur dan mempunyai inti kelapa manis. Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau.
Bahan lapisan bawah hijau : kuih warna hijau. * 1 cawan tepung beras * 3 cawan air (2 cawan air+1 cawan air daun pandan) * sedikit pewarna hijau pandan *.
Kuih peria secara tradisi menggunakan daun dari pokok pandan bagi memberi warna hijau. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih.
Resepi kuih nona manis yg lembut, harum dan menarik rupa bentuknya. Dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan. * 1 cawan tepung beras * 3 cawan air (2 cawan air+1 cawan air daun pandan) * sedikit pewarna hijau pandan *.
Cara membuat bahagian luar ( warna hijau ): Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. Resepi kuih nona manis yg lembut, harum dan menarik rupa bentuknya. Bahan lapisan bawah hijau :
Ia merupakan kuih yang berwarna hijau dengan rasa inti kelapa yang manis dan merupakan salah satu kuih tradisional yang popular. Kuih ini terdiri daripada dua lapisan yang dikukus iaitu lapisan beras pulut dan lapisan kastard pantan. Bahan lapisan bawah hijau : 1 1/2 cawan santan cair;
Kuih lompat tikam untuk warna hijau: Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. Ia merupakan kuih yang berwarna hijau dengan rasa inti kelapa yang manis dan merupakan salah satu kuih tradisional yang popular. * 1 cawan tepung beras * 3 cawan air (2 cawan air+1 cawan air daun pandan) * sedikit pewarna hijau pandan *.
* 1 cawan tepung beras * 3 cawan air (2 cawan air+1 cawan air daun pandan) * sedikit pewarna hijau pandan *. Dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan. Kuih lompat tikam untuk warna hijau: Cara membuat bahagian luar ( warna hijau ): Resepi kuih nona manis yg lembut, harum dan menarik rupa bentuknya.
* 1 cawan tepung beras * 3 cawan air (2 cawan air+1 cawan air daun pandan) * sedikit pewarna hijau pandan *. Tuangkan adunan yang berwarna hijau tadi memenuhi 3/4 acuan kuih lompang. Jika mahu buat kuih berwarna, tambahkan sedikit pewarna makanan. Dulu acuan dengan minyak supaya kuih tidak melekat dan letak 3/4 adunan warna hijau dalam acuan. Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau. Tuangkan adunan yang berwarna hijau tadi memenuhi 3/4 acuan kuih lompang.
Kuih peria secara tradisi menggunakan daun dari pokok pandan bagi memberi warna hijau.
Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau.
Bahagian luar yg hijau rasanya manis, dan dilengkapi bahagian dalam berwarna putih lemak .
Kuih lompat tikam untuk warna hijau:
Post Comment
Post a Comment